29.1.08

Verocchio ja Leonardo da Vinci


Verrocchio (1435-1488) ja Leonardo da Vinci (1425-1519)
"Kristuse ristimine"

Üks traagilisemaid pilte kunstiajaloos. Vana kunstnik Verocchio pidi taanduma noore Leonardo ees. Pilti tuntaksegi kõige rohkem just tänu Leonardo da Vincile.

"Pildil on kaks inglit, üks on Verocchio oma, teine kuulub Leonardole. Nagu oleksid kohtunud kahe erineva maailma olevused, see Andrea ingel oma nöpsninaga võiks olla poisike Firenze tänavalt, kes uudishimulikult põlvitab Santa Maria del Fiore katedraalis; Leonardo ingel on aga maa peale laskunud kusagilt kaugusest, kuhu seni veel mitte ükski itaalia maalikunstnik pole jõudnud… Poolpöördes keha koos kergelt kõrvale käänatud peaga on viidud omavahel täiuslikult kooskõlla ja kulmineerub hingestatult kaunis näos, mis on täis sügavat õrnust….
Alles meie päevil, pärast teist maailmasõda valgustati Kristus, Ristija Johannes ja inglid nagu haiged röntgenikiirtega läbi, et avastada tõde, mis oli pooletuhande aasta pikkuse unustuse alla maetud. Aparaat reetis, et üks ingel maali serval on maalitud vanema kruntkihi peale, ja see on üle maalitud."
František Jilek “Mees Vincist” Tallinn 1988, tlk. Leo Metsar, lk 70-72

Tasub tähele panna, et inglitel pole tiibu. Kunstiajaloos on olnud päris mitu perioodi ja palju kunstnkke, kelle puhul inglitel tiivad puuduvad. Ju käib tiibadeta ingleid praegugi meie kõrval -- vaatame hoolega, et neid ära tunda.

No comments:

Post a Comment