10.4.08

Hindud ülistavad Jumalannat

Praegu on hindudel kevadine puhastuse, ilu ja külluse aeg Vasanta Navaratri, mis algas 6. aprillil 2008.

Sel ajal austatakse Jumalannat tema Shakti (energia) ilmingus, et tunnetada küllust ja tasakaalu oma elus, täiustada teadvust ja saavutada jumalikku abi teadmiste omandamisel ning loometegevuses.

Jumalanna mõiste on salapärane ja põnev. Midagi ei toimu Temata. Igas naises väljendub Jumalanna. Inimesi, kes austavad Jumalannat, ootab ees küllus.

Üheksa öö festival (6.-14. aprillini) on pühendatud Durgale, Lakshmile ja Saraswatile. Seda kutsutakse ka Chaitra Navaratri või Kevadine Navaratri. Enamik inimesi teab sügisest Navaratrit septembris-oktoobris (kuukalendri Aswini kuu ajal). Teist Navaratrit peetakse aga Chitra ajal, märtsis-aprillis. Mõlemad Navaratrid tähistavad olulisi muudatusi looduses, suve algust ja talve algust.

Sel ajal tänatakse Emakest Loodust kaitse ja toe eest.

Vasanta Navaratri jaguneb kolmeks osaks, millest igaüks kestab kolm päeva ja tähistab Jumalanna loomuse erinevaid aspekte.

Kolmel esimesel päeval palutakse Ema kui Durgaks kutsutavat võimsat jõudu, mis hävitab kõik meie ebapuhtuse, pahed ja vead.

Kolmel järgmisel päeval jumaldatakse Ema kui Lakshmit, kes annab meile ammendamatu rikkuse ja külluse, et kindlustada nii meie enda kui ka teiste elu.

Kolmel viimasel päeval kummardatakse Ema kui tarkuse ja loomise jumalannat Saraswatit, kelle käes on ideede ja intellekti loominguks kujunemise saladus.

Vedaastroloogia järgi on Durga Kuu põhjasõlme Ra(a)hu valitseja. Tema energia võidab ja hävitab Ra(a)hu negatiivse mõju inimesele.

Lakshmi on Veenuse valitseja, kes toob meie ellu lõbu, lusti ja mugavust.

Saraswati ei valitse ühtegi planeeti, kuid tema energia on hädavajalik teadmiste omandamiseks ning muusika, tantsu ja loominguga tegelemiseks.

Vasanta Navaratri langeb kokku Ram Navamiga, mis on Chitra kuu 9. päeval. Seetõttu nimetatakse kevadist Navaratrit ka Ram Navaratriks. Enamik usklikest paastub Navaratri ajal. Selle 8. päeval (Ashtamil) austatakse tüdrukuid kui Kanya Devi (neitsiliku Jumalanna) kehastust. Navaratri igal ööl ülistatakse Jumalannat.

No comments:

Post a Comment