26.9.08

Pildihetked Miikaeli kabelist

Mihklipäev läheneb. Sel puhul sobib siia hästi pildimeenutus Salisbury katedraali peaingel Miikaeli kabelist - vaiksest palvekohast ühes nurgakeses. Tegelikult on altaril kujutatud nelja peamist peainglit, rohkesti muid inglikesi ja seda, keda nad aidanud ja toetanud on. Siiski on kabel pühendatud Miikaelile.

"... kunstis, kus Miikaelile muide suurt au osutatakse, kujutatakse peainglit noore ja kaunina. Tema ilu on seejuures pigem karmi ja valju iseloomuga, mitte malbevõitu iluduse oma. Varasemas kunstis kujutatakse teda valgesse rõivastatult, tiivulisena ning käes hoiab ta vaid valitsuskeppi või piiki, mida kroonib rist. Hiljem kujutatakse teda aga sageli raudrüüd, mõõka ja oda ning kilpi kandvana. Tal on pikad juuksed, mida paiguti katab kiiver. Hingede üle kohtumõistja ja surnute saatja rollis kannab ta ametiriietust ning hoiab käes kaalu.

Kõige sagedamini võib Miikaeli kunstis kohata aga koos lohemaoga, kelle ta ära võidab ning kes on kurja - Saatana - isikustatud võrdkujuks. hiljem, pärast ebaõnnestunud teist ristiretke hakkas Miikaeli see funktsioon paraku üha enam üle kanduma pühale Jürile, kes viimaks Miikaeli selles osas... lõplikult üle trumpas, saades pea ainuisikuliseks lohepühakuks."
Ditte ja Giovanni Bandini "Ingliraamat"

Miikaelist ja teistest peainglitest on siin blogis palju juttu - kasuta otsingut või sisuloendit!
Fotod on tehtud Salisbury katedraalis augustis 2008.

No comments:

Post a Comment