28.9.08

Püha Miikaeli mäed

Sellise nimega pühasid kohti on Euroopas kaks, Inglismaal ja Prantsusmaal. Saared meres, kuhu mõõna ajal on võimalik mööda maasilda jala või autoga minna, tõusu ajal aga on need saared nagu saared ikka.

Piltidel on St Michael´s Mount Inglismaal Cornwalli poolsaare rannavete rüpes ühel vihmalekiskuval augustipäeval 2008.

Kunagi on sel kohal kasvanud lai laas ja praegust saart kutsuti siis korni keeles Carrack Looz en Cooz, mis tähendab rohelist kaljut metsas. Hiljem vallutas meri selle maa endale. Legendi põhjal elanud sel saarel ennemuiste legendaarne hiid (kelle vend elanud vastaskaldal Prantsusmaal).

St Michael´s Mount olnud enne kristlaste pühamu ehitamist druiidide pühapaik. 5. sajandil aga näinud kohalik kalur seal peaingel Miikaeli ilmutust. Saar kujundati 1067. aastal oma Prantsusmaa nimekaimu sarnaseks ja siia asutati selle filiaal-pühamu lossi ja kirikuga.

Prantsusmaal Normandias asuv Mont Saint-Michel on kahest samanimelisest see tuntum. Seal olevat peaingel Miikael 708. aastal unes ilmunud Avranches´i piiskopile ning käskinud tal rajada peaingli auks pühamu mäe sellele kohale, kuhu üks sõnn on end peitnud. Suuruselt pidi pühamu mahtuma maa-alale, mille sõnn oma sarvedega üles oli kündnud. Kui piiskop selle nägemuse unenäoks arvas ja sellest ei hoolinud, siis ilmunud Miikael talle veel kaks korda. Alles siis, kui Miikael vajutanud piiskopile pöidlaga valusasti pealuu peale, kuuletunud piiskop talle. Pähe jäänud sellest mälestuseks lohk. Igatahes on sinna püstitatud palverändurite hulgas üle ilma kuulus pühakoda.

Muide, Miikael on prantslaste rahvuspühak.

Mõlema nimetatud kohaga seoses on huvitav vaadata Jutuwestja foorumi teemat "Miikaeli telg ja teisi telgi" ja maailma müsteeriumidest pajatavat Inglise lehekülge Mythos.

No comments:

Post a Comment