17.2.10

Inglid ja ekstaas


Lorenzo Bernini loodud kuju "Püha Therese ekstaas" Santa Maria della Victoria kirikus Roomas muutus väga populaarseks pärast Dan Browni "Inglite ja deemonite" ilmumist.

Aga juba palju varem on seda sageli kasutatud sellise müstilise seisundi, nagu on ekstaas, iseloomustamiseks: 

"Theresest paremal seisab ingel. Ühe käega kergitab ta naise rüüd, püüdes paljastada südame piirkonda, teises hoiab noolt, mida valmistub torkama allaheidetusse. See nool sümboliseerib nunna poolt tunnetatava müstilise armastuse jõudu. See on armastus Kristuse, oma taevase peigmehe vastu... Kunstnik on vapustava realismiga edasi andnud ekstaasi... Skulptuur on meie ees kui Therese - hispaania XVI saj. nunna - originaalkirjade otsene kunstiline kehastus. Neis kirjaldab ta üksikasjalikult tema poolt unes nähtud "lihast ja verest inglit" ning "magusat valu," mida ta tundis, kui ingel "tulise noole tema südamesse" torkas, pühitsedes ta Kristuse pruudiks." (V. Rožnov "Prohvetid ja imetegijad" 1987)
 


Gian Lorenzo Bernini (7. dets 1598 – 28. november 1680) oli meeletu loomejõuga ja väga produktiivne Itaalia kunstnik, keda saatis ka usu- ja ametivõimude tunnustus ning poolehoid. See võimaldas tal oma kujusid, purskkaeve, arhitektuuri ja maale "täis panna" Rooma kõige olulisemad kohad. Praegu on väga levinud temaatilised ekskursioonid Bernini barokkloomingu juurde, mis ühtlasi võimaldavad põhjalikku pilguheitmist Itaalia pealinna ja Vatikani tuntud paikadele. Monumentaalne Püha Peetri kiriku esise väljaku sammastik on Bernini arhitektuurialane peateos. Tema loomingus on aga ka palju jõuliseid inglikujusid, neist kaks näiteks kuulsal Ponte Sant´Angelo´l.

/Esimene pilt poskaardilt, teine netiavarustest./

No comments:

Post a Comment