30.3.10

Vanu lihavõttekaarte 10.



Olen siia blogisse läbi aastate pannud mitmesuguseid lihavõttepostkaarte: suuri ja väikeseid, eestimaiseid ja mujalt pärit, piibliteemalisi ja lillerohulisi, munadevärvimisi ja tibukeste trallamisi.

Seekordne postitus on kümnes. Tõsisem kui eelmised. Meenutab eelkõige pühade religioosset tähendust - Ülestõusmist.

Läbi aegade on kunstnikud kujutanud seda süžeed väga mitut moodi, nagu kellegi fantaasia ja oskused on võimaldanud. Tegelikult pole eri maade selleteemalistel postkaartidel kuigi suurt erinevust.

Enamasti on Kristuse ülestõusmist saatmas, turvamas, vaatamas kaks inglit. Tihti on nad sügavasti palves. Mõnikord ka sellise käteasendiga, nagu sooviksid nad head minekut ja võtaksid ühtlasi vastu õnnistust. Ülestõusnu ümber on kas suurem või väiksem oreool.

Sageli on neil postkaartidel kujutatud kevade sümboleid - päikest, pajuurbi, lilli, rohtu.

Seekordsed mu kogu postkaartidelt pärit pildid on Soomest ja Venemaalt. Soome oma tunneb selle rahulikuma koloriidi järgi kohe ära. Aga ometi on seegi teistega sarnane.

Küllap on ka pühadesoovid üle maailma sarnased: rahu, õnnistust, õnne, helgust, tervist... Mis sest, et kõik ei pea neid pühasid ühel ajal ja mõned ei pea üldse. Mis sest, et mõne jaoks on need ülestõusmispühad, teistele lihavõtted, kolmandatele kevadpühad jne. Inimeste soovid ei erinegi üksteisest nii väga.

Varasemad lihavõttekaardid siin blogis:

No comments:

Post a Comment