17.3.10

Linnukunstniku ingel


Paolo Uccello sündis arvatavasti Firenzes 1397. aastal. Kümneaastaselt läks ta õpipoisiks skulptor Lorenzo Ghiberti juurde. Umbkaudu samal ajal algas ka tema kogu elu kestnud sõprus Donatelloga.

Uccello teoste hulgas on palju pühakumaale, kirikuisade portreid, aga kummalisel kombel ka igasuguseid loomi ja linde. Oma kunstnikunime saigi ta sellest, et armastas maalida linde (l´uccello on itaalia keeles "lind"). Teistest tolle aja kunstnikest paremini ja varjunditerohkemalt oskas ta maalida loodust.

1425. aastal töötas ta Veneetsias Püha Markuse kiriku fassaadi mosaiikide kallal (tema selle perioodi tööd pole säilinud). Seejärel kutsuti teda tööle Rooma ja Bolognasse. Põhiosa oma elust veetis ta siiski Firenzes, kus maalis rohkelt freskosid ja kujundas ka vitraažaknaid. Tema kolm suurt ajaloolist maali San Romano lahingust, kus Firenze armee saavutas võidu Siena väe üle 1432. aastal, on Palazzo Medici´s Firenzes. Samasuguseid suuri ajaloolisi maale tegi ta ka Urbinos.

1469. aastaks oli Uccello väsinud, ta naine oli haige ja ta tundis, et ei suuda rohkem töötada. Elu lõpuaastad veetis ta üksiku unustatud mehena, surres 10. detsembril 1475 78-aastasena.

Tema tööd on mõjutanud Piero della Francesca, Albrecht Düreri ja Leonardo da Vinci loomingut.

Väidetavalt oli andekas kunstnik ka Paolo Uccello tütar, karmeliidi nunn Antonia (1446 - 1491), kelle tööd aga pole säilinud.

Veebileht Uccello loomingust: Paolo Uccello - The complete works

Pildil on üks Paolo Uccello vähestest inglifreskodest (1435). Kurb ja mõtlik, nagu nähes ette oma looja kunstniku elu lõpuaastate nukrat oleskelu.

No comments:

Post a Comment