28.11.10

Ingel unenäos


Bulgaaria pimeda ennustaja Vanga (1911 - 1996) arvates oli unes nähtud ingel üldiselt hea märk sellest, et teid ootavad ees rahulikud ja väga õnnelikud ajad. Kui aga konkreetsemaks minna, siis asjad nii ilusad ei ole. Pigem vastupidi.

/Aga olgu siiski ka öeldud, et ega kõike, mis kirjas on, ei tasu alati uskuda.../

Kui ingel on unenäos mõne teie lähedase pea kohal, siis lahkub see inimene varsti siit ilmast.

Kui ingel on unenäos teile tundmatu inimese selja taga, siis saate mõne aja pärast ootamatu teate tähtsal ametikohal oleva, õilsa ja võib-olla teile isiklikult tuttava inimese surmast.

Kui nägite unes, et olete ingel, tähendab see, et peate mõtlema, kuidas te kulutate oma sissetulekuid. Te peate mõtlema oma lähedastest ja jagama oma sissetulekuid nendega, sest muidu võite te ühe hetkega kogu oma rikkusest ilma jääda.

Kui ingel kutsub teid unenäos taevasse, siis hoiatab selline unenägu teid ähvardava tõsise haiguse eest. Pöörduge arstijate poole.

Pilt: A.Braginski "Ingel"
Nii pilt kui tekst on leitud internetist.

27.11.10

Lumenõiduses

"Tali on tulnud õue.
Katusest saati hanged.
Astud pakase põue,
lumevaikusse langed.
Lumevaikusse vajud.
Läbi peatuva aja
eneses üksnes tajud
helveste tumma kaja."

(Kalju Kangur)
Lumi on tänane - minu fotod.

25.11.10

Ingel jõulumargil


Täna rõhutab Eesti Post ingli kui sõnumitooja tähendust.

"Täna annab Eesti Post välja kaks jõuluteemalist postmarki. Esimese margi nominaalväärtus on 9.00 (0.58 €) ja tiraaž 400 000 ning sellel on Eesti Posti ja Eesti rahvusringhäälingu poolt 2009. aasta detsembris välja kuulutatud jõuluteemalise postmargi joonistusvõistluse võidutöö "Pä­ka­pikk" , mille autor on kuue­aastane Liisa Hallik. Postmargi on kujundanud Maarja Kotkas.

Teise jõulumargi "Ingel" on kujundanud Tiina Reinsalu, selle nominaalväärtus on 5.50 (0.35 €) ja tiraaž 1 500 000. Mõlemad postmargid on trükitud trükikojas Vaba Maa."
/Eesti Posti ametlikust teatest./

Piltidel on jõulumark "Ingel" ja selle esimese päeva ümbrik (FDC).

22.11.10

Armastusluule muusa

Edward John Poynter
"Erato, luule muusa"
1870

Erato on kreeka mütoloogias üks kunstide, teaduste ja üldse vaimse tegevuse kaitsejumalannasid. Mnemosyne ja Zeusi tütrena oli ta lüürika ja erootilise luule muusa.

Sir Edward John Poynter (1836 - 1919) oli Inglise kunstnik. Pikka aega juhtis ta Rahvusgaleriid ja oli Kuningliku Kunstiakadeemia president.

16.11.10

Eemal päevade hallist

"Ingel-sõdalane", 2005
"Ingel ja draakon", 2004

Mihail Aleksandrov sündis 1949. aastal Vilniuses, õppis Vilniuse kunstiakadeemias, 1980. aastal emigreerus USA-sse. Kuulsus ei jäänud tulemata. Tema fantaasiaküllaste maalide kriitikud ja vaatajad imetlevad tema kauneid sooje värve, hingelist väljenduslaadi, sügavaid mõtteid, muinasjutulisust. Paljud Aleksandrovi pildid on Peterburis Vene muuseumis.

Siia panen kaks tema inglimaali, tooma hingesoojust hallidesse novembripäevadesse. Muinasjutud võib igaüks ju ise neile juurde mõtelda. Sest:
mõeldes, 
kuhu viib inglite lend,
avastad äkitselt end
eemal päevade hallist,
keset helget ja kallist.

Mihail Aleksandrovi kodulehekülg.

13.11.10

Von Reutern - Vene keisrikoja peakunstnik Liivimaalt

"Püha perekond", 1858
Peterburi Vene Muuseum
"Aabram Iisakut ohverdamas", 1849

Baltisaksa maalikunstnik ja graafik Gerhard Wilhelm von Reutern (1794 - 1865) sündis Restu mõisas Valgamaal. Ta õppis kunsti Tartu Ülikoolis. 1811. aastal astus husaarirügementi, 1813. a sai Leipzigi lahingus haavata ja tema parem käsi amputeeriti. 1819 läks ta erru ja pühendus kunstile.

1837 nimetati von Reutern Vene keisrikoja peakunstnikuks, ta maalis palju keisri pereliikmeid. 1844 asus elama Frankfurti Maini ääres, kus lõi oma kõige väärtuslikumad kunstitööd ja kus ta ka suri. Tema töid on Ermitaažis ja Vene Muuseumis Peterburis ning Tretjakovi Galeriis Moskvas.

Lisaks oma loomingule on kunstnik kultuuriajalukku läinud ka Goethe sõbrana. Ta kohtus Goethega Weimaris, Heidelbergis ja Jenas ning tema pildid meeldisid kuulsale klassikule väga.

Huvitav fakt on ka see, et vene luuletaja ja vene romantismi teerajaja Vassili Žukovski (Василий Жуковский, 1783 - 1852) abiellus 1841. aastal baltisakslanna Elisabeth von Reuterniga (1821–1856), kes oli Gerhard Wilhelm von Reuterni ja Charlotte von Schwertzelli tütar. Žukovski on Venemaa Keisririigi hümni "Jumal, keisrit kaitse Sa" sõnade autor. Mõnda aega elas ta ka Tartus ja oli Unipiha mõisa omanik.

Vassili Žukovski abikaasa vendadest, kunstnik von Reuterni poegadest oli Alexander von Reutern (1824–1879) kindralleitnant, kindraladjutant ja keiser Aleksander II tiibadjutant, Basil von Reutern (1829–1897) salanõunik ja Peterburi evangeelse-luterliku konsistooriumi president ning Gerhard von Reutern (1836–1918) heeroldmeister ja senaator.
Andmed kogutud internetist, sealhulgas Wikipediast.

10.11.10

Mardipäev


Mart pole tulnud siita maalt,
Mart on tulnud kauge'elta,
kauge'elta, kõrge'esta.
Mart on tulnud taeva'esta,
sinipilvede seasta,
valge pilvede vahelta...
Audru, 1891

Jüri Arrak (sünd 1936) "Mardipäev" - pilt postkaardikogumikust "Linoollõiked eesti rahvalaulude ainetel" (1974), tekst kaardi tagaküljelt.
Postkaart minu kogust.

7.11.10

Mihhail Nesterov - õilsate elu peegeldaja

Vene kunstnik Mihhail Nesterov (Михаил Нестеров, 1862–1942) sündis Ufaas, õppis kunsti Moskvas, kus ka elas ja töötas. Teine loomelinn oli tema jaoks Kiiev. Käis korduvalt Prantsusmaal ja Itaalias. Tema varasem looming on ajalooline ja olmeline, hiljem aga kujutas ta palju folkloori- ja usuteemasid. Suurem osa tema töödest on nähtaval Moskvas Tretjakovi galeriis, aga need kaunistavad ka kirikuid Kiievis, Peterburis, Moskvas jm.

Nesterovi lemmikpühak oli Sergi Radonežist, kellega seoses on ta loonud 15 suuremõõtmelist maali. Need on tema õnnestunuimad teosed. Tuntuimaks neist peetakse maali, mis kujutab noore Varfolomei nägemust. Just see nägemus mõjustanudki noorukit sedavõrd, et temast saanud pühamees Sergi.

"Nooruk Varfolomei nägemus"
1889-1890

Oma kirikukunsti ei pidanud Nesterov nii heaks, kuid tema "Maarja kuulutus" on paljude kunstisõprade arvates üks kaunimaid selleteemalisi pilte maailmas.

"Maarja kuulutus"

Nesterovi on nimetatud "hinge maalijaks". Hing väljendub nii tema kaunites loodusepiltides kui ka portreedes. Kunstnik on ise kirjutanud:

"Jumala maailm on ilus! Mu kodumaa on ilus! Kuidas ma siis poleks pidanud teda armastama, ja mul on kahju, et pole õnnestunud talle pöörata rohkem tähelepanu, anda oma jõudu, kujutada kogu tema ilu, et aidata ka teistel armastada minu kodumaad."
- - -
"Хорош божий мир! Хороша моя родина! И как мне было не полюбить ее так, и жалко, что не удалось ей отдать больше внимания, сил, изобразить все красоты ее, тем самым помочь полюбить и другим мою родину". (М.В.Нестеров)

"Solovki", 1917

Kunstniku viimased eluaastad langesid ajalooliselt raskesse aega. Teemad, mis teda olid loometeel innustanud, polnud enam oodatud ja olid kohati isegi keelatud. Seepärast hakkas ta maalima portreid.

"Mu hinge loomus oli vastuvõtlik kõigi inimelu nähtuste suhtes, kuid ainult kunst oli ja on mu ainuke kutsumus. Ma ei kujutle ennast väljaspool kunsti. Looming on mind palju kordi päästnud vigadest. Ma olen vältinud tugevate kirgede kujutamist, eelistades neile tagasihoidlikke maastikke, sisemist vaimset elu elavat inimest meie emakese-looduse embuses. Ja minu viimastel aastatel loodud portreedel tõmbasid mind enda poole need inimesed, kelle õilis elu oli nende mõtete, tunnete ja tegevuse peegeldus..."
- - -
"Природа души моей была отзывчива на все явления человеческой жизни, но лишь искусство было и есть моим единственным призванием. Вне его я себя не мыслю. Творчество много раз спасало меня от ошибок... Я избегал изображать сильные страсти, предпочитая им скромный пейзаж, человека, живущего внутренней духовной жизнью в объятиях нашей матушки-природы. И в портретах моих, написанных в последние годы, меня влекли к себе те люди, благородная жизнь которых была отражением мыслей, чувств, деяний их..." (М.В.Нестеров)
/M. Nesterovi eestikeelsed tsitaadid on minu vabas tõlkes./

"Vanatestamentlik kolmainsus"
"Kristuse sünd"
1890-1891
"Ülestõusmine"
Kirikumaal, 1910
"Mürritoojad-naised"

3.11.10

Kunstnik, kes kuulis haldjate muusikat

John Duncan (1866 - 1945) oli Šoti kunstnik, sümbolistina ühtede poolt hulluks ja teiste poolt müstikuks kutsutud. Ta ütles, et kuuleb oma teoseid luues haldjate muusikat.

Oma loomingus kujutas ta paljusid Šoti legende, haldjate ja inglite maailma, aga ka müütilisi ajalookangelasi. See muinasjutuline maailm on vaatamist väärt. Nii et kellel on asja näiteks Šoti Rahvusgaleriisse Edingburghis, saab kindlasti kena elamuse.

"Saint Bride", 1913
"Õnnelikkus", dateerimata.
"Merlin ja haldjate kuninganna",
dateerimata.
"A Masque of Love", 1921

2.11.10

Hinged ja inglid madjarite moodi

Ungari kunstnik Aladár Körösfői-Kriesch (1863 - 1920) oli Gödöllő kunstnikerühmituse liige aastatel 1901-1920. Teda peetakse Art Nouveau tüüpilisemaks esindajaks Ungaris, tema maalid, skulptuurid ja sisekujundustööd (vaibad, vitraažikavandid jm) on väga tunnustatud ja paljusid neist saab näha Ungari Rahvusgaleriis. Maalidel kujutas ta muu hulgas ka Ungari rahvakombeid, usuteemasid ja mütoloogiat, ingleid ja hingi.

Tänase hingedepäevaga sobib eriti hästi tema maal "Kõikide hingede päev" (1910), mis kujutab vana Ungari tava käia hingedepäeval kalmistul. Nii nagu meilgi jäävad haudadele loitma tulukesed - hingetuled küünlaleegist. Et need hinged, kes on enne meid olnud, teaksid, et neid mäletatakse ja meenutatakse ning vastaksid meile sealpoolse hoolitsusega kas meie kaitseinglitena või lihtsalt mälestuste varjukujudena.

"Kõikide hingede päev", 1910
"Ego sum via, veritas et vita", 1903
"Mälestus", fragment, 1905
"Šamaanide ringtants", 1912
"Szekeli rahvajutud", 1912
"Tulevik", u 1904