29.1.08

Maarja kuulutus



Maarja kuulutus on ajast aega olnud ingleid kujutavate kunstnike lemmikteemasid. Vaevalt on keegi suutnud kokku lugeda, kui palju on sellest sündmusest pilte maalitud. Peaingel Gabriel kui kuulutaja hoiab tihti käes liiliat, mis on neitsi Maarja puhtuse sümbol. Enamasti põlvitab ta Maarja ees, et rõhutada naise vaimset täiuslikkust.

“Iga XV sajandi maalija /- - -/ nad tõid isegi nii lihtsasse teemasse nagu “Maarja kuulutus” ebatavalise vaheldusrikkuse. Tõsi küll, kõik inglid tervitavad Maarjat alati “Ave Mariaga”, kuid nende žestikulatsioon on täielikult erinev. Kord lendlevad nad tormakalt tuppa, hirmutades Maarjat oma ilmumisega, teisal sisenevad nad ruumi kuulmatult ja painutavad aupaklikult põlvi; kord hingestab nende liikumist leebe graatsia, kord on see tulvil süütut koketeriid.” M. V. Alpatov “Kunstiajalugu II. Renessanssi ja uusaja kunst”, lk 19.

Selle teema alustuseks mõned Fra Angelico (u. 1387-1455) maalid. Lisaks ingli liigutustele tasub tähele panna ka tiibade värvikust. Ja piltide meeleolu üldse.

No comments:

Post a Comment