27.11.11

Pronkstiibadega peaingel

Pere Ça Anglada
Peaingel Rafael
Barcelona raekojal.
Foto: Albert Lázaro-Tinaut, oktoober 2011.

Ingleid on ajast aega peetud õigluse kehastuseks. Jumalik õiglus, taevalik õiglus, maapealne õiglus... Võib-olla just sellepärast kaunistavad inglid sageli mitte ainult kirikuhooneid, vaid ka riigi- ja linnavalitsuste uhkete majade fassaade ja ruume. Väga tihti kõlbaks sel puhul öelda, mida rohkem, seda uhkem.

Aga kunstnikul, kelle looming niisuguse väljapaistva koha saab, on väga hästi läinud. Tema skulptuurid elavad temast tohutu palju kauem. Kui teda ennast enam õigupoolest ei mäletatagi, tuletavad tema teosed teda meelde ka siis, kui ajahammas neid närinud on, aga veel enam siis, kui nende eest hoolt on kantud.


Katalaani skulptori Pere Ça Anglada (ka Pere Sanglada) elukäigust ei teata kuigi palju, aga tema töid, mis kaunistavad Barcelona katedraali (1394 - 1399), on näinud tuhanded inimesed sadade aastate jooksul. Ta tegutses Barcelonas kujurina aktiivselt 14. sajandil ja suri 11. märtsil 1408. Tema loodud on ka peaingel Rafael (1400) Barcelona raekojal. Selle peaingli jõulisele lennule aitavad kaasa tema pronkstiivad.


Ma ei ole seda inglikuju oma silmaga näinud, kuid fotode järgi otsustades on tema nägu (mis mõningate väidete kohaselt olevat mitte Pere Ça Anglada enda, vaid teda aidanud kunstniku töö) üsna niisugune, nagu võiks olla mõnel truualamlikul õiguse- ja õiglusesulasest riigi- või linnaametnikul. Küllap on neil niisuguse peaingliga lihtne samastuda, kui nad raekotta oma tööd tegema lähevad. Kas see aga igasuguseid selliste ametitega kaasnevaid väärnähte ära hoida aitab, kes teab.

Aitäh Albertile foto eest.
Gracias, Albert. (http://filateliacultura.blogspot.com/)

No comments:

Post a Comment