30.11.11

La Roldana "Jeesuse esimesed sammud"

Jõulumarkidel ei kujutata ingleid küll alati, kuid siiski väga sageli. Hispaania kahel tänavu 3. novembril välja lastud margil (0,35 ja 0,65 €) on kesksel kohal püha perekond, aga ingleid leiab neist ühel ikka ka.


See inglitega mark on Hispaania kunstniku Luisa Roldáni teos "Jeesuse esimesed sammud" kaugest minevikust. Luisa Roldán (ka La Roldana, 1650ndad -1704) oli Sevilla kuulsa kujuri Pedro Roldáni tütar, keda peetakse ametlikult Hispaania esimeseks naiskujuriks. Kuigi ta aastast 1692 oli kuningliku õukonna skulptor Madridis, suri ta vaesena. Tal oli seitse last, kuid täisikka jõudsid neist kolm.

La Roldana enamasti religioosses loomingus kujutatud pühakud ja inglid on väga inimlikud, väljendades hardust ja lootust. Margil olev barokne skulptuurikompositsioon Jeesuse esimestest sammudest, uhkust tundvatest Maarjast ja Joosepist ja imetlevalt kohal olevatest inglitest kuulub Guadalajara provintsiaalmuuseumile.


Teisel margil on nüüdisaja kunstniku J. Carrero (Enrique Jiménez Carrero, sünd 1953) neoklassitsistlik töö, ka omamoodi pilguheit pühale perekonnale. J. Carrero kohta vaata siit.
Aitäh Albertile markide eest.
Gracias, Albert. (http://filateliacultura.blogspot.com/)

No comments:

Post a Comment