26.4.12

Tenerife Küünlaga Neitsi ja tema basiilika


Olen mitu korda pidanud plaani kirjutada siin blogis nendest mustadest madonnadest, mida olen näinud. Aga see on esialgu plaaniks jäänud. Seekord tuleb juttu hoopiski sellisest mustast madonnast ja temale pühendatud basiilikast, mida ma ise näinud ei ole, kuid mille (või kelle?) pildid mulle saatis temaga oma reisil kohtunud kirjasõber.


See on Tenerife Candelaria Neitsi (Virgen de Candelaria, Nuestra Señora de la Candelaria), keda hellitavi ka La Morenitaks hüütakse. Eesti keeles võiks teda ehk Küünlaga Neitsiks kutsuda.

Kanaaride Musta Madonna kultuse keskmes on Candelaria basiilika (Basilica of Candelaria), peamine Neitsi Maarjale pühendatud kirikutest Kanaari saartel. Tegemist on Kanaari saarte kaitsepühakuga, kelle auks seal pidutsetakse 2. veebruaril ja 15. augustil.

1594. a talletas Alonso de Espinosa legendi, mille kohaselt Neitsi Maarja kuju, lapsega ühes käes ja rohelise küünlaga teises, leiti Güímaris 1392. a. Leidjad, kaks guantši karjust, ei olevat kujusse kuigi hästi suhtunud: üks neist püüdnud seda kiviga koksata, kuid ta käsi kangestus, teine tahtnud teda noaga torgata, kuid tegi hoopis iseendale kahju. Alguses peetud kuju guantšide jumalannaks Chaxiraxiks, kes oli nende uskumustes kõigi jumalate ema, kuid kristlaste võidutsema hakates selgitati guantšidele, et tegu on Neitsi Maarjaga.

Esimene pühakoda ehitati seal Candelaria Neitsile 1668. a, kuid see langes tuleohvriks, praegune basiilika on 1959. aastast.

Neitsi ise on piltidele, mida basiilika juhukülalisel tuli võtta kiirkorras ja kaugelt, jäänud hägusavõitu, aga mind paelusid neilt piltidelt paistvad seinamaali inglid, keda nende looja on loonud kuidagi sarnastena El Greco pikajalgsete ja -pikakaelaliste inglitega, ja rohked inglikaunistused neitsi ümber.

Vaata ka Virgin of Candelaria.

Erika fotod (aprill, 2012). Aitäh!

No comments:

Post a Comment