1.11.12

Püha Agata

Tänasel kõigi pühakute päeval sobib meenutada ühte paljudest pühakutest: Sitsiilias Catanias 3. sajandil sündinud kaunist Agatat, kes tahtis jääda neitsiks ja pühenduda Kristusele. Sitsiilia asehaldur Quintianus tahtis temast teha oma armukese, kuid Agata ütles võimumehele ära.

Karistuseks pandi ta lõbumajja, kuid ka bordellis suutis Agata neitsilikkuse säilitada. Quintianus ei andnud järele, vaid laskis neiut peksta ja piinata ning tema rinnad tangidega ära rebida. Kui Agata vangikongis valudes vaevles, ilmutas end talle Püha Peetrus koos ingliga ning neiu haavad hakkasid paranema.


Püha Peetruse ja ingli ilmumist Agatale on oma maalil u 1640. a kujutanud Itaalia kunstnik Alessandro Turchi (1578–1649). Maal peaks asuma  Waltersi kunstigaleriis Baltimore's, siinne koopia on internetist.

Kohus otsustas, et Agatat peab kuumadel sütel veeretama ja seejärel tules põletama. Neiule palus Jumalat, et surm päästaks ta piinadest. Agata surma ajal, arvatavalt 251. a, oli maavärin. Aasta hiljem ähvardas Cataniat Etna laavapurse. Linlased läksid Püha Agata hauale, võtsid kaasa tema siidloori ning riputasid selle oda otsa. Nii astusid nad tulele vastu ja loorini jõudnud laavavoog pöördus kõrvale. Linn pääses.

Postkaart (Itaalia, 2002) minu kogust: Püha Agata päeva pidustused Catanias.

Püha Agata päeva tähistatakse 5. veebruaril - siis pühitsetakse leiba ja vett, mida heidetakse tulekahju puhul leekidesse nende leviku takistamiseks. Agata kaitseb Catania linna, kellavalajaid, halastajaõdesid. Teda palutakse appi vulkaanipurske, maavärina, äikese, tulekahjude, rinnavähi ja viljatuse puhul.

Agata atribuudid on äralõigatud rinnad, kandik rindadega, lambarauad, verine riie, mida ta rinnal hoiab, aga ka palmioks kui võidu sümbol.

Agata on eriti hinnatud Sitsiilias. Kuid mitte ainult.

Olen  kümmekond päeva elanud Sorrento lähedal mägedes  väikelinnakeses S. Agata sui due Golfi, mis on oma nime saanud Püha Agata järgi.

Maltal Rabatis on Püha Pauluse maa-aluste katakombide kõrval suureks vaatamisväärsuseks Püha Agata katakombid ja krüpt. Nimelt olevat Agata lühikest aega enne Quintianuse põhjustatud piinu olnud maapaos Maltal, kus ta õpetas krüptis lastele ristiusku ja palvetas. Siiski otsustanud ta tookord Sitsiiliasse tagasi pöörduda ja oma kannatustele vastu minna.

Värav Püha Agata katakombide maa-alale Rabatis.
Minu foto: Malta, 2010.


Ka on Püha Agata aukohal Malta kunagise pealinna Mdina linnaväraval. Nimelt on ta üks kolmest Malta kaitsepühakust. Ülejäänud kaks on Malta esimene piiskop Püha Publius (lõviga) ja Püha Paulus (keskel). Püha Agata on Malta kaitsepühak sellest ajast, kui tema ilmumine 1551. a olevat päästnud Malta Türgi invasioonist.


Minu fotod: Malta, Mdina, 2010.

No comments:

Post a Comment