21.3.10

Helgemeelne Murillo



Bartolome Murillo (1617 - 1682) on loonud silmapaistvalt rahulikke ja rõõmsaid spirituaalseid pilte religiooniteemadel. Ma ei tea temast liiga palju, seepärast olid tema kaunid maalid neitsi Maarja taevalikust puhtusest  mulle mõned aastad tagasi Madridis ühes kuninglikus kirikus avatud Maarja-teemalisel suurnäitusel kui mitte just avastus, siis palju rahuldust ja helgust pakkuvad taiesed. Maarja patuta eostamisest on tal vähemasti kolm maaliversiooni.

Juba oma eluajal oli Murillo tuntud mitte ainult Hispaanias, vaid laialdasemalt üle maailma. Murillo sünnilinn on Sevilla. Ka enamiku oma teostest lõi ta seal. 1660. aastal sai temast Sevillas rajatud Kunstiakadeemia esimene president. Pärast tema surma 1682. aasta aprillis Cadizi kloostriseinte maalimisel viidi ta põrm kodulinna ja ta on maetud Sevilla Santa Cruzi kirikusse.

Piltidel Maarja taevalikust puhtusest on Murillo kujutanud ka palju pontsakalt laheda olemisega ja kuidagi väga pidulikke inglilapsukesi. Ilmselt suhtus ta oma hinges neisse erilise helluse ja armastusega. Seepärast on ka neid pildireprosid postkaartidelt helge ja rõõmus vaadata, ütleksin isegi, et sellistena on need head meditatsiooniobjektid ja -ajendid.

Kaks siin olevat maali on loodud 1678. a, kolmas 1680. a. Kahte saab näha Madridis Prado kunstimuuseumis, kus nende juures on alati väga palju rahvast. Kolmas on samuti Madridi ühes muuseumis.


No comments:

Post a Comment