1.10.11

Torino surilina - 1.

Sain postkaardi Torinost. Mis muu saab teemaks olla, kui mitte ülikuulus ja rohkeid, kohati teravaid vaidlusi tekitanud Torino surilina.


Torino surilina kohta on internetis palju materjali. Vaata näiteks siit inglise keeles või seda eestikeelset.

Kiri postkaardi tagaküljelt:
Torino.
Püha nägu - Toomkirik - Della Rovere maal.


Huvitava koosluse moodustab postkaardi pildiga ka kirjamark. Üks teine nägu, Juri Gagarin - sest selle margiga tähistas Itaalia 50 aasta möödumist esimesest inimese kosmoselennust. Ka Gagarini kohta võib öelda: igavesti taevas. See omapärane kooslus võimaldab mõttematku olevast ja kaduvast, inimlikust ja jumalikust, usust ja teadusest, kannatusest ja saatusest, inimese väiksusest ja suurusest nii jumala ees kui kosmilistes avarustes.

Aitäh Albertile postkaardi eest.
Gracias a Albert.

Mind aga hakkas huvitama maal postkaardi allosas. Kaardi andmete põhjal leidsin internetist, et Della Rovere oli tuntud aadlisuguvõsa, kelle paljud liikmed olid vaimulikud. Neist omakorda tuntuim oli Julius II, ladinapäraselt Iulius II (Giuliano della Rovere või Giuliane della Rovere, 1443 – 1513), kes oli aastatel 1503– 1513 paavst, järjekorras 216. Tema hüüdnimi oli il Terrible. Maali looja suhtes see teadmine edasi ei aidanud, tegi ainult selgeks, et pilt pärineb paavstide kogust.

Edasi otsides selgus, et postkaardil on ainult osa pildist, mis tegelikult on keskaegne illustratsioon. Leidsin selle pildi ka tema täielikul kujul.


Illustratsiooni autor Giulio Clovio (1498 — 1578) oli Itaalia renessanssi tuntuim miniatuuride looja ja vaimulik. Ta sündis Horvaatias ja läks 18-aastaselt Itaaliasse, kus asus 1530. aastate lõpus teenistusse kardinal Farnese juures. Farnese oli suur kunstikoguja ja paljude tuntud kunstnike patroon. Tema juures töötas Giulio Clovio üle 40 aasta kuni oma surmani. Clovio kaasaegsed on teda kutsunud "uueks väikeseks Michelangeloks" ja kirjeldanud tema loodud illustratsioone (miniatuure) muinasjutulistena. Kui siinset teost vaadata, siis tundub see kirjeldus üsna tõenäolisena.

Ja nii jõudsimegi jälle inglite juurde, nagu siin blogis tavaks:


No comments:

Post a Comment