27.9.18

Paavst Maarjamaal

Kai Kiudsoo-Värv
„Maarjamaa Ema. Mater Terrae Marianae. MMXVIII A.D.“

23.-25. septembril 2018 toimus paavst Franciscuse apostellik reis Leedusse, Lätisse ja Eestisse seoses nende riikide 100. aastapäevaga. Eestis viibis paavst 25. septembril.

Eesti katoliiklased kinkisid paavstile „Maarjamaa Ema“.

Algne Maarjamaa Ema ikoon oli maalitud Salus Populi Romani ikooni põhjal ning paiknes Tartus jesuiitide kloostris. See ikoon on nüüdseks hävinud, kuid sellest tehti Maarjamaa 800. juubeli tähistamise aastal 2015 Maarja Gildi eestvedamisel uus koopia.

Maarja kujutise taustal on Eesti loodusmaastik. Meie vanemas kõnepruugis on talletunud paljud Maarjaga seostuvad taimenimed, nt maarjakask, maarjahein, maarjasõnajalg jne. Meie vanemas rahvalaulus on säilinud lood Maarjast ja Jeesusest nii Setumaal kui Lääne-Eestis.

Klaasikunstnik Kai Kiudsoo-Värvi taiese „Maarjamaa Ema“ mõõdud on: 62 x 47 x 3 cm. Materjalid: klaas, ahjuvalu; kasepuit, helkiva kase spoon. Kasepuust ja maarjakase spooniga kaetud raami on teinud puidutöö meister Meelis Kihulane. Taimede joonistamisega aitas kaasa Reet Talimaa.

Kunstnik on öelnud: „Paljud Eestimaa inimesed peavad tänini loodust pühaks, mida ta kahtlemata on kui Looja looming. Erinevad vallutajad on tulnud ja läinud, aga külad, maastik, inimesed ja loodus on jäänud. Siinsel maastikul on oma mälu, mis väljendub keeles ja kohanimedes ning enesemääratluses kohatunde kaudu.“

Eestis oli paavstil kohtumine presidendi, valitsuse, tsiviilühiskonna ja diplomaatilise korpuse esindajatega, oikumeeniline kohtumine noortega luterlikus Kaarli kirikus, samuti kohtus ta katoliku kiriku halastustöö abisaajatega ja pidas Püha Missa Vabaduse väljakul.

Esimesena nimetatud kohtumisel peetud kõnes ütles paavst Franciscus:
„Da secoli queste terre sono chiamate „Terra di Maria“, Maarjamaa. Un nome che non solo appartiene alla vostra storia, ma fa parte della vostra cultura. Pensare a Maria evoca in me due parole: memoria e fecondità. Lei è la donna della memoria, che custodisce tutto ciò che vive, come un tesoro, nel suo cuore (Lc 2,19); ed è la madre feconda che genera la vita di suo Figlio. Ecco perché mi piacerebbe pensare all’Estonia come terra di memoria e di fecondità.“

Tõlge: „Sajandeid on seda maad tuntud nimetuse all „Maarjamaa“. See nimi pole ainult osa teie ajaloost, see on ka osa teie kultuurist. Maarja peale mõtlemine toob mulle meelde kaks sõna: mälu ja viljakus. Maarja on mäluga naine, kes peab oma südames kalliks kõiki elusolendeid (vrd Lk 2:19), ja ta on viljakas ema, kes andis oma Pojale elu.
Seega sooviksin ma mõtiskleda Eestist kui mäluga maast ja kui viljakast maast.“

Tõlge inglise keelde: „For centuries these lands have been known as „the Land of Mary“, Maarjamaa. A name that is not simply part of your history, but also part of your culture. Thinking of Mary reminds me of two words: memory and fruitfulness. Mary is a woman of memory who treasures all living things in her heart (cf. Lk 2:19) and the fruitful mother who begets the life of her Son.
Hence, I would like to think of Estonia as a land of memory and of fruitfulness.“


Paavst Franciscuse Eesti kohtumiste üldmõtteks olid read meie vaimulikust laulust "Mu süda, ärka üles!"

Esimene Eestis visiidil käinud paavst oli Johannes Paulus II, kes 10. septembril 1993 Tallinna lennujaama saabununa suudles maad. Ta pidas Tallinnas mitu kohtumist, nende seas kohtus Raekoja platsil linnarahvaga.

Allikad:
Paavsti visiidi veebileht: https://paavsteestis.ee/
Paavsti visiidi kingitused:  https://www.katoliku.ee/index.php/et/esyndmused/euudised/1834-paavsti-visiidi-kingitused
Püha Tooli koduleht (paavsti kõne itaalia- ja ingliskeelne tsitaat): http://w2.vatican.va/content/vatican/en.html

No comments:

Post a Comment