19.4.08

Kaljusammastele toetujad

See kaart on mu kogus olnud paar aastat. Pärit on ta Kreekast, Kalambaka linna kõrvalt, kus seisab 24 kaljusammast. Need on umbes 60 miljonit aastat vanad ja nende kujunemist on suuresti mõjutanud maavärinad. Sammaste tippudel on Meteora kloostrid kui kotkapesad. Esimene neist rajati 14. sajandil.

Väidetavalt viis esimese kloostri rajaja Püha Athanasiose kalju tipule kotkas. Teiste legendide järgi aitas esimesed mungad ligipääsmatutele kaljutippudele jumal ise. "Meteoro" tähendavat õhus lendlevat. 16 saj. keskel oli kloostrite kõrgaeg - sel ajal asus peaaegu igal siinsel kaljul oma klooster. Meteora kloostrid võeti 1988. aastal UNESCO maailmapärandi nimistusse.

Läbi aegade ehitatud 24 kloostrist tegutsevad praegu veel kuus: mungakloostrid Megalo Meteoro, Agia Trias, Varlaam ja Agios Nikolaos Anapafsas ning nunnakloostrid Agios Stefanos ja Roussanou. Ju on nende jaoks usk see kõige tugevam kaljusammas, mille nimel saab üle nii erakordses asupaigas ette tulevatest raskustest.

Postkaardil on Ristija Johannest kujutav ikoon (16. saj) Megalo Meteoro kloostrist. Näide sellest, et mõnikord on raske vahet teha, kas tegemist on pühaku või ingliga – mõlemal on tiivad; ja võib-olla ongi pühakud ühtlasi ka inglid ja inglid pühakud.

Pildil on Megalo Meteorost avanenud vaade naaberkloostrile.

No comments:

Post a Comment