6.1.09

Kolmekuningapäev


"Algselt tähistati 6. jaanuaril Kristuse sünnipäeva. Legend räägib, et Kristuse leidsid taevas süttinud tähe järgi kolm Idamaa tarka. Pärast Kristuse sünnipäeva nihutamist jõuluajale sai 6. jaanuaril tavaks kolmekuningapäeva tähistamine. Keskaegsetes linnades kestsid nimelt jõulupidustused toomapäevast kolmekuningapäevani. Viimaste sajanditeni ongi kolmekuningapäeva peetud enamikus Euroopa maades ja ka Eestis jõuluaja lõpuks.
/- - -/


CMB - Caspar/Gaspar, Melchior, Balthasar – kolme kuninga nimetähed. Tegelikult küll lühend väljendist "Christus mansionem benedicat" (Kristus õnnistab seda maja).
/- - -/


Vanas kunstis kujutati Idamaa tähetarkasid (kes Kristuse leidsid) kroonitud kuningatena. Kuningate nimed Balthasar, Caspar ja Melchior on leitud Ravenna mosaiigilt aastast 555. Vanim, Melchior, on sõime kompositsioonis põlvili, andes üle kingitusena kulda - võimu, rikkuse ja igaviku sümbolit. Keskealine Balthasar kingib lapsele Jumala läheduse ja inimkonna võrdumina viirukit. Tumedanahaline Caspar hoiab käes mürri - harduse ja kannatuse sümbolit. Kingitused võivad märkida ka sündinud lapse kolme omadust: kuld on kuninga, viiruk preestri, mürr arsti märk.

Tarkade algupära kohta on mitmesuguseid arvamusi. Nad kas olid babüloonlastest tähetargad ja tähtede järgi ennustajad või iraanlastest Meedia preestrisuguvõsa liikmed või uuemate uurimuste järgi hoopis Pärsiast pärit ülikud."
Eelnev tekst on Eesti rahvakalendri andmebaasist Berta.
Ehk küll kunstiteoste hulgas ja postkaartidel on palju mitmesuguseid variatsioone kolme kuninga tulekust, on siin pildiks joonistus kutselt jõulusõimede näitusele, mis jõuluajal oli Püha Katariina kirikus.

Vanasti ennustati, et kui kolmekuningapäeva paiku on sügav lumi, siis tuleb hea vilja-aasta.

Vaata ka "Kuninglik katsik".

No comments:

Post a Comment