5.1.11

Kuninglik katsik

Lorenzo Monaco
1422, Itaalia,
Uffizi, Firenze
 
  Gerard David
1512, Holland,
Müncheni muuseum
 
 Jan Gossaert
(flaami kunstnik Jan Mabuse)
1508, Antverpeni Rahvusmuuseum
 
Hieronymos Bosch
1516, Holland
 
 Abraham Bloemaert
1623, Holland
 Morris&Co vaibatööstuse kootud vaip
Edward Burne-Jonesi kavandi alusel.
Kavand 1888, vaip 1894,
Manchester, Inglismaa

Kolmekuningapäev.
Paljude maade traditsioonis jõulukinkide üleandmise päev. Teistel jällegi jõulude lõpupäev, jõulu- või nääritaadi lahkumise aeg, jõulukuuskede toast väljaviimise aeg.

Millegipärast ei peeta kohati sobivaks pärast 6. jaanuari enam head uut aastat soovida, justkui oleks aasta korraga vanaks saanud. Aga ju suubuvad pidumõtted niimoodi taas argipäeva, valguse- ja rõõmuihalus annab aset tavategevustele.

Rikkalikult on kunstiteoseid kuninglikest katsikulistest - kolmest kuningast, targast või maagist, kes tulid Jeesus-last tervitama, sest täht oli neile kuulutanud tema sündi. Tavaliselt kujutavad need maalid, joonistused, gravüürid jms lisaks Maarjale, Jeesus-lapsele, Joosepile ja kolmele kuningale veel karjuseid või õnnelikke taluinimesi ning n-ö kohustuslikke loomi. Harvemini on piltidel ingleid, kuigi nende kohalolek on aimatav ja tajutav.

Siia valisin vaid mõned sellest rikkalikust kunstivaramust. Mõned pildid, kus vastavalt selle blogi traditsioonidele on ka inglid näha.

Vaata ka postitust "Kolmekuningapäev"

Edward Burne-Jonesist olen siin blogis varem kirjutanud (kasuta otsingut). Ülejäänud kunstnikest, kelle pildid siin näha on, tuleb juttu edaspidi.

No comments:

Post a Comment