4.8.10

Krasauskas joonistas armastust

Leedu kunstnik Stasys Krasauskas (1. juuni 1929, Kaunas - 10. veebr 1977, Vilnius) oli mu noorusajal üks mu lemmikkunstnikke. Ja mitte ainult minu. Ta oli väga tunnustatud menu- ja kultuskunstnik.

Krasauskase pildimappi hoitakse senini alal igas kodus, kuhu see õnnestus noil aastatel osta, täpsemini öeldes hankida, sest see muutus defitsiidiks kohe, kui trükist välja jõudis. Paljudes Eesti kodudes raamiti neid pilte ja pandi seinale.

Krasauskas joonistas ka tollase hiigeltiraažiga noorteajakirja "Junost" tunnuspildi, kevadetüdruku (pilt kõrval). Seda tunti Nõukogude Liidus sama laialdaselt kui Lääne-Euroopas "Primaverat" ja midagi hingeliselt sarnast neis kahes kevadenäos ongi.

Krasauskas vist ei joonistanud ingleid - aeg ei lubanud, aga võib-olla ka joonistas, sest Leedu on teistest Balti riikidest alati usklikum olnud. Aga Krasauskase lendleva joonega joonistatud inimfiguurid on nagu inglid, nad viivad meie mõtte lendama. Tema illustratsioonid Leedu kõrgelt pärjatud poeedi Eduardas Mieželaitise "Inimesele" muutsid selle luuleraamatu vähemasti poole paremaks, tema illustratsioonid Ülemlaulule või Shakespeare´i sonettidele on imetlust väärt. Krasauskas joonistas ARMASTUST. Isegi siis, kui ta joonistas sõda ja surma, ülistas ta inimest ja inimlikkust.
Illustratsioon Shakespeare' i sonettidele
Illustratsioon Eduardas Mieželaitise "Inimesele"
Illustratsioon Eduardas Mieželaitise "Inimesele"
Illustratsioon Ülemlaulule
Illustratsioon Ülemlaulule



No comments:

Post a Comment