7.9.11

Peainglid selle suve Mikkeli muuseumist

Peaingel Miikael. Ikoon.

Peaingel Gabriel. Ikoon.

Need kaks peaingli-ikooni valvasid Kadriorus Mikkeli muuseumis tänavu maist septembrini avatud olnud kauni näituse tutvustusteksti. Kui mul õigesti meeles on, siis on need inglid pärit 17. sajandist.

Näitus tutvustas Vene ikoone ühest huvitavast erakogust - Gunnar Savisaare ikoonikollektsioonist (16.–20. sajand), kuhu kuuluvad nii tuntud ikonograafiaga pühapildid kui ka haruldase süžeega ikoonid. Näha sai tuntud Vene ikoonimaali koolkondade näiteid – Moskva, Jaroslavli, Mstjora, Palehhi jt, samuti Peipsi vanausuliste ikoone.

"Ikoon on loodud palve jaoks, hardaks eesseismiseks, aitamaks inimesel palves ühineda Jumalaga – see on Jumala lihakssaamise tunnistus. Kunstiteadlase ja palvetaja lähenemine ikoonile ei ole kaugeltki sama: ikoon pole vaid esteetiliseks vaatlemiseks. On liiga piiratud näha ikoonis vaid üht rahvakunsti liiki, üht kunstimälestist." (Zinon Teodor "Ikoonimaalija vestlused", 1997).

Fragment KUMU plakatist, mis ühendas nii ülalmainitud Vene ikoonide näituse kui ka Kadrioru lossis avatud Eesti ikoonide näituse reklaami.

Minu fotod, 19. aug 2011.

No comments:

Post a Comment