9.9.11

Jaume Huguet' võidukas Miikael

"Peaingel Miikaeli võit Antikristuse üle"
1455 - 1460
MNAC - Museu Nacional d'Art de Catalunya

Jaume Huguet (1412? - 1492) oli katalaani maalikunstnik. Tema vararenessanslikke töid on võimalik näha Barcelona muuseumidele lisaks ka näiteks Pedralbesi kloostris ja Palau Reiali Püha Agatha kabelis.

On huvitav kokkusattumus, et vaid mõned kuud pärast Jaume Huguet' surma 1492. aasta mais jõudis Kolumbus Ameerikasse. Nii võime inimesi Huguet' paljudel maalidel vaadata kui maailma mastaabis suure ajaloolise sündmuse kaasaegseid, saada aimu nende riietumisviisist ja võib-olla nende näoilmete ja žestide kaudu ka suhtumisest ilmaellu ja inimestesse. Inglitesse, voorustesse ja pahedesse samuti. Väga põnev.

Arvatavasti kirjutan sellest kunstnikust siin blogis tulevikus veel, sest sellele postkaardile allkirja jaoks andmestikku otsides leidsin internetist väga palju tema huvitavaid inglimaale. Ka on Jaume Huguet üks neist kunstnikest, kelle maalitud "Püha õhtusöömaaja" põhjal järeldatakse üsna kindlalt, et üks Jeesuse jüngritest oli naine, ja arendatakse keerulisi teooriaid Püha Graali päritolu kohta.

Aitäh Albertile kaardi eest.
Gracias a Albert  (http://filateliacultura.blogspot.com/).

No comments:

Post a Comment