27.3.14

Südamlikud siluetid minevikuhämarustest


Aeg-ajalt olen Sulekeses inglitele ja haldjatele lisaks ka inimestest ja kunstist kirjutanud. Nii seegi kord. Kuigi rohkem kui lihast ja luust inimestest on allpool juttu nende varikujudest ehk siluettidest. Eks jäägi me oma kaaslaste ja järelpõlvede mällu väga tihti just nimelt varikujudena nii otseses kui ka ülekantud tähenduses - selgepiiriliste või hämuste servadega siluettidena minevikuhämarustest.

Ülehomsest, 29. märtsist kuni 7. septembrini 2014, on Kadrioru kunstimuuseumis avatud näitus "Eveline von Maydelli mustvalge maailm". Kel võimalik, need võiksid seda südamlikku   detailitäpsete käärilõigete väljapanekut vaatama minna.

Vastavalt KUMU pressiteatele tutvustab "Eesti Kunstimuuseumi ja Rahvusarhiivi koostöös valminud näitus Teise maailmasõja ajal Eestisse maha jäänud võluvat ja haruldast kunstikogu, mille loojaks oli baltisaksa taustaga aadlidaam Eveline von Maydell (1890-1962), kes valis kunstnikuna oma väljendusvahendiks elegantse ja lakoonilise siluetikunsti.

Filigraanselt lõigatud varipildid kujutavad peamiselt kahe maailmasõja vahelise ajajärgu kõrgseltskonna turvalist ja idüllilist maailma, peegeldades samas paruness von Maydelli saatuse keerdkäike, mis viisid teda paljudesse paikadesse nii Euroopas kui ka Ameerika Ühendriikides. /- - -/ Lisaks kõrgetasemelisele kunstielamusele pakub näitus ka sissevaadet Teise maailmasõja eelsesse olustikku. Rahvusarhiivi galeriis on aga avatud kunstniku elu kajastav fotonäitus."


Selles blogipostituses toon lisaks mõnele postkaardile, mis on pärit kogumikust, mis ilmus 1990ndatel aastatel kirjastuse Ilo ja Eesti Riigiarhiivi koostöös, ära ka teabe nende postkaartide juurde lisatud ülevaatest käärilõike ajaloo ja Eveline von Maydelli elukäigu kohta. Ülevaate autor oli kunstiteadlane Juta Kivimäe.


"Käärilõige ja sellega suguluses olev siluetikunst jõudsid Euroopasse 17. sajandil hiina kultuurist... siluetikunst pärineb Vana-Hiina varjuteatrist... 18. sajandil muutus varipilt suurmoeks Pariisis. Vaid 1751. a märtsist novembrini Louis XV rahandusministrina tegutsenud Etienne de Silhouette tõi moodi elulaadi á la Silhouette - kõik, mis oli kokkuhoidlik, odav ja napp. Kirgliku kollektsionäärina soovitaa ta prantsuse aristokraatiale asendada kulukad portreetellimused odava varipildiga. Kõrgseltskonnas levima hakanud kaunid luksuslikele kuldfoonidele maalitud siluettportreed saidki oma nimetuse tema järgi. Pariisist levis varipildiharrastus - portraits ombres - teistesse maadesse, kuni lõpuks fotograafia leiutamine tema rolli üha enam üle võttis."


"Hiina varjud" püsisid Euroopa kultuuripildis üllatavalt kaua, nendib kunstiteadlane, tuues lisaks näiteid ja nimesid: Zürichi vaimulik J.K. Lavater, Saksa kultuuritegelased J. W. Goethe, F. Grillparzer, E. Mörike, Ph. O. Runge, E. Pretorius, O. Blümel jt. Kuni meie jaoks tähenduse omandanud Eveline von Maydellini välja.


Eveline Adelheid von Maydell (neiuna Frank) sündis 19. mail 1890 Teheranis Saksa diplomaadi perekonnas. Tema lapsepõlv möödus Pärsias, noorusaastad aga Eestis, kus perekond elas aastatel 1900-1910 Pärnus, suviti ka Kaelase mõisas. 1914. a abiellus Eveline Pärnus entomoloog Guido von Maydelliga, asus koos temaga elama Poolasse, 1922. aastast aga Ameerika Ühendriikidesse. Seal kujuneski Evelinest käärilõikekunstnik, ühtekokku ligikaudu 600-700 portreega ja hulga kompositsioonidega.


Kui Eveline abikaasa 1934. a suri, pöördus daam tagasi Eestisse. 1935. ja 1940. a oli Tallinna Kunstihoones kaks tema käärilõigete näitust. Edaspidine elu viis kunstniku 1940. a Soome kaudu taas USA-sse, seejärel aga Portugali, kus ta 24. detsembril 1962. a  Sintras suri.

Lisaks Eesti  Riigiarhiivile on Eveline von Maydelli käärilõigete kogud veel Lüneburgis, Lissabonis ja eravalduses.

Postkaardid ( Eesti, 1990ndad) minu kogust. / Postcards from my collection. 

No comments:

Post a Comment